Geef Generatie Z een kans - Generations INC
22
post-template-default,single,single-post,postid-22,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Geef Generatie Z een kans

Geef Generatie Z een kans

Na een lange periode waarin Generatie Y, ook wel Millennials, als doelgroep veel aandacht kreeg verschuift de belangstelling nu meer en meer naar Generatie Z. Niet verwonderlijk, deze generatie staat nu aan de poort te rammelen. Geboren tussen 2000 en 2015. Een beduidend andere generatie dan hun voorgangers. De focus ligt niet langer op het genieten in het hier & nu, maar werken naar een duurzame toekomst. Generatie Z kan deze mindset gestalte geven op de werkvloer. En dat hebben we hard nodig. Mits zij de kans krijgen!

De pijn van Z

Generatie Z is opgegroeid in onzekere tijden. Economische crisis, Klimaatcrisis, Terrorisme, Studieschuld, Ongelijkheid, Nepnieuws, Stikstofproblemen. Zij realiseren zich dat het leven geen onophoudelijke opgaande lijn is. Net nu ze de arbeidsmarkt opstappen doet zich -als klap op de vuurpijl- de volgende tegenslag voor; de Corona crisis. Hoe komen ze nu aan een stageplek, aan een baan? Hoe gaan ze een eigen woning betalen? Deze teleurstellingen maken Generatie Z steeds serieuzer, voorzichtiger en onzekerder. In praktisch en emotioneel opzicht zullen zij voorlopig nog afhankelijk zijn van de steun van hun ouders. Niet bepaald een lekker begin van hun carrière.

Supertieners? Bouw door op fundament Y

Generatie Z verlangt naar verandering en een betere wereld! Zij dromen niet alleen, maar stropen als social warriors -met de Greta’s als rolmodel- de mouwen op. Maar het beeld van de ‘supertieners’ vertoont zo nu en dan scheurtjes. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatspijbelaars die na afloop van hun duurzaamheidsprotest op het Malieveld hun schoolvrije dag vierden in de McDonalds. Opvallend is dat Generatie Z (samen met oudere generaties) Generatie Y basht. “Luie avocado vretende Millennial”. Maar ze moeten zich wel realiseren dat zij voortbouwen op het fundament dat Y heeft neergezet. Zij hebben namelijk met hun kritische vragen de status quo uitgedaagd en opgerekt. Het idealisme van Y gaat echter onvoldoende gepaard met pragmatisme. En daar komt Z om de hoek kijken. Het zijn harde werkers, praktisch, hebben collectief besef en hebben een fluïde kijk op de wereld. Mooie ingrediënten om hun idealisme om te zetten in daden.

Geef Z een kans

Maar ai ai ai, hopelijk gaat de Corona niet teveel roet in het eten gooien. De werkloosheidscijfers lopen op. Veel oudere generaties zeggen: “Joh, ik ben tijdens de grote jeugdwerkloosheid opgegroeid… het komt vanzelf goed. Je verliest een paar jaar, maar dat is het dan ook.” Deze generatie is echter al onzeker. Daarnaast zijn ze -terecht- bozig. Een hulpmiddel om verandering van de grond te krijgen, maar teveel onzekerheid en boosheid kan uitmonden in verlamming. Dat zou zonde zijn, wellicht desastreus. Oproep aan organisaties: Neem ze aan, neem ze op, geef ze een stem, zorg dat ze successen kunnen boeken, help ze zelfstandigheid en zelfvertrouwen op te bouwen en luister naar ze! Zo niet, dan kan de ‘fierce & fluid’ mentaliteit omslaan naar ‘furious en fragile’. En dat kunnen we nu juist niet gebruiken.

Artikel op LinkedIn